Al generaties lang worden houten shutters gekozen wegens de klassieke duurzaamheid, stijl en het gemakkelijke onderhoud. De shutters zijn vaak gebruikt als standaardinrichting voor historische gebouwen – van Italië tot aan New England. Toch is het moeilijk om de oorsprong te achterhalen.

Men gelooft in het algemeen dat de shutters voor het eerst gebruikt werden in het oude Griekenland om de lichtinval te kunnen reguleren, de goede ventilatie en bescherming tegen het warme klimaat. De eerste shutters waren waarschijnlijk die met vaste louveres en geconstrueerd uit marmer. Uiteindelijk spreidde het concept zich helemaal uit over het Middellandse-Zeegebied, en de vorm begon te veranderen. Steeds vaker werd marmer vervangen door hout, en de ontwerpers begonnen een beweegbare louvre te ontwikkelen om de hoeveelheid licht en lucht in een ruimte te kunnen reguleren.

Shutters in de Nieuwe Wereld

Toen Spanje begon met het koloniseren van Amerika, introduceerden zij de shutters in de Nieuwe Wereld. Decadente herenhuizen in het Zuiden werden veelal uitgevoerd met witte shutters.

In de loop der jaren zijn de shutters niet meer weg te denken uit de Amerikaanse huizen en tot op heden zijn shutters ongekend populair in Amerika. In bijna elke Amerikaanse film worden shutters gebruikt om de lichtinval te controleren en de gewenste sfeer te creeëren.

Elegant, stijlvol, isolerend en sfeerbepalend zijn kenmerken van de historische en huidige generatie shutters die ten grondslag liggen aan de populariteit van de shutter.